Net Hareket Tam Hizmet Ajansı

[vc_column_text]

Derleyici Nedir ve Compiler Nasıl Çalışır?

Compiler (Derleyici), yazılımcıların herhangi bir programlama dilini kullanarak yazdığı kaynak kodu bilgisayarın algılayabileceği makine diline şu demek oluyor ki 0 ve 1’lere çeviren aracı yazılımdır. Derleyici yardımıyla geliştiriciler değişik yazılım dillerini kullanarak aynı işlevi yerine getiren yazılımlar üretebilmekteler. Üstelik Complier’ların varlığı, oldukça fazla programlama dilinin bulunmasına ve geliştiricilerin alternatif dillerle çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Eğer Compiler, adını verdiğimiz derleyiciler var olmasaydı, geliştiricilerin kodların tümünü makine dilinde hazırlaması gerekecekti. Bu da, ekstradan geliştiricilerin ekstra çaba harcanması ve yazılımların günümüzde olduğu için daha geç oluşturulmasına niçin olacaktı. Geliştiricilerin yaşamını kolaylaştıran Compiler yardımıyla geliştiriciler değişik yazılım dillerini kullansalar bile bilgisayarların anlayabileceği dile dönüştürebilen yazılımları kolayca oluşturabilirler.

Derleyici Nedir?

Derleyici yada İngilizce adıyla bilinen Compiler, değişik bir dilde açılan kaynak kodun istenilen değişik bir kod, haline dönüştürülmesine destek olan otomatikleştirilmiş programlardır. Derleyici programlar çoğunluklu olarak executable code, olarak tanımlanan hızlı çalıştırılabilir kodlar üretmektedir.

Derleyiciler ancak aynı seviyedeki programlama dilinde yazılan kodların aynı seviyedeki eşlerine çevrilmesinde sorumlu değildirler. Bir derleyici, üst düzen bir programlama dilinin kodunu daha  düşük seviyeli bir programlama diline çevirme görevini üstlenebilirler. Basit bir misal vermek gerekirse; bilgisayarınızda C yazılım diliyle yazmış olduğunuz bir yazılımı derleyiciler sayesinde makine dili olarak düşünülen Assembly veya daha alt seviyeli yazılım dillerine dönüştürebilirsiniz.

Compiler Nasıl Çalışır?

Compiler, tıpkı iki kişinin içinde görevli bir tercüman benzer biçimde iki programlama dili içinde çeviri görevini üstlenir. Üst seviye programlama diliyle yazılan bir kaynak kodu, daha alt seviyeli bir makine diline dönüştürür. Yine bir tercümanın yaptığı gibi Compiler da bu çeviri işlemini yaparken, kaynak kodun içerisinde bulunan hataları bulur ve iletişimin sorunsuz olması için tespit ettiği hataları yazılımın geliştiricisine bildirir. Bu açıdan bakıldığında Compiler kaynak kodların sorunsuz biçimde bir alt programlama diline dönüştürülmesi aşamasında faal bir rol üstlenir.

Compiler’ın emek harcama mantığı rahat bir şekilde özetlememiz gerekirse; C diliyle bir yazılım, geliştirdiniz. Ancak bu yazılımın bilgisayar tarafınca kavranıp işleme alınabilmesi için kodunuzun makine diline çevrilmesi gerekir. Bilgisayarınız C dilini doğrudan anlayamayacak sadece PASCAL, ile meydana getirilen bir kodlamayı anlayabilecektir.

Bu aşamada Compiler devreye girip, C kodunuzu PASCAL diline dönüştürecek ve dönüştürme işlemi esnasında meydana gelen hataları size bildirerek kodunuzun sorunsuz dönüştürülmesini ve çalışmasını elde edecektir. Compiler’ın oluşturduğu kod çalıştırılabilir kod dizisi olduğu için bilgisayar tarafınca işleme alınabilecek ve koşturulabilecektir.[/vc_column_text]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir