[vc_column_text]Harika bir web sitesi yaptırmak için birçok mücadele verdiniz. Hayalinizdeki tasarım için Maddi manevi zorlu süreçten geçtiniz ve sonunda internetteki mağazanızı açtınız. Her şey bitti diye sakın sevinmeyin, çünkü her şey şimdi başlıyor.
Harika bir web sitesine sahip olabilirsiniz, ancak siteniz Google’da yer alıyor mu? Müşterilerinizin sitenize belki de tek ulaşabileceği nokta Google arama motorudur. Google’da daha görünür olabilmenin ve organik trafik alabilmenin yöntemi ise SEO çalışmasıdır. Aşağıda teknik olarak SEO nedir konusunu paylaşalım;
SEO Nedir?
“SEO kelimesi, Search Engine Optimization ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı, arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilmektedir. SEO çalışmasını inceleyecek olursak, isminden de anlaşılacağı üzere, internet projelerinin arama motorlarına, belli başlı kurallar ile uygun hale getirilmesi ve sitelerin aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışma olarak nitelendirebiliriz.”
SEO Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki tanımımız ile SEO’nun ne olduğunu biraz daha anlamış olduk. Şimdi gelelim çalışmalara; SEO konusu iki yoldan incelenmesi ve bu iki yoldan sitelerimizde çalışılması gereken bir konudur. Yani SEO kendi içinde iki alt konuya bölünmektedir. Bunlardan birisi site içi SEO diğeri ise site dışı SEO çalışmasıdır. Aşağıda en temel tekniklerden ileri tekniklere kadar detaylı bir rehber bulabilirsiniz.
Site İçi SEO Teknikleri
Site içi SEO isminden de anlaşılacağı üzere, sitemizde yer alan metin içerikleri, görseller, Google etiketleri ve yazılımsal hataların giderilmesi gibi konuları içermektedir. Bu çalışmada genel amacımız, kullanıcıların sitemizde zaman geçirmesini sağlamak ve Google botlarının sitemizi rahat tarayabilmesini sağlamaktır. Kısaca site içi SEO = Kalite diyebiliriz. Birinci önceliğimiz kaliteli ve kullanıcı yararına bir web sitesi oluşturmak. Sitenizde aşağıdaki maddelerimizi kontrol ederek işe başlayabilirsiniz;
⦁ Title, Descrption Metinleri
Title sayfamızın başlığı, Description ise sayfamızın açıklamasıdır. Title ve description etiketleri Google aramalarında gözüken sayfa başlığımız ve açıklama yazımızdır. Kullanıcıların sayfamıza tıklamasına neden olan ve arama motorlarının sayfamız hakkında bilgi alabildiği önemli bir etikettir.[/vc_column_text][vc_column_text][vc_single_image image=”5820″ img_size=”full” img_link_large=”” img_link_new_tab=””][/vc_column_text][vc_column_text]Her iki etikette her sayfada farklı olması ve sayfamız ile ilişkili olması gerekmektedir. Sayfada “kırmızı araba” konusunu anlatıyorsak sayfa title etiketimiz “kırmızı araba” ile başlamalıdır.
Title Etiketi Karakter Sınırı: 65 karakter
Description Karakter Sınırı: 320 karakter
⦁ Kopya Sayfalara Dikkat
Bir web sitesinin birbiri ile kopyaya düşen birçok sayfası olabilir. Bu kopya sayfalara örnek vermek gerekirse, sitenize www.nethareket.com veya nethareket.com olarak her iki versiyondan erişim olabilir.
Bir diğer örnek www.nethareket.com/index.php ile www.nethareket.com her iki sayfada aslında anasayfamızı temsil etmektedir. Bu durum arama motorlarında karışıklıklara ve indeks problemlerine yol açmaktadır.
Şimdi hemen sitenizdeki bu kopya sayfalarınızı kontrol edin ve kopya URL’lerinizi not edin.
Yapmanız gereken kopyaya düşen URL’leri 301 ile gerçek URL’nize yönlendirmektir. Bir diğer çözüm ise Canonical etiketidir. Kopya olan sayfanızın Canonical etiketine asıl sayfamızın URL’sini yazarak arama motorlarına asıl sayfamızı indekslemesi gerektiğini bildirebiliriz.
⦁ SSL Sertifikası
Belki de Google’ın en net bir şekilde sıralamalara etki ettiğini söylediği madde SSL sertifikasıdır. Bu kadar net bir söylem varken hemen bir SSL sertifikası alarak sitenize kurdurun. Üstelik fiyatlar artık çok ucuz.[/vc_column_text][vc_column_text][vc_single_image image=”5821″ img_size=”full” img_link_large=”” img_link_new_tab=””][/vc_column_text][vc_column_text]
⦁ 404 Sayfa Tasarımı
Bir sayfanızı bilerek ya da istemeyerek kaldırabilirsiniz. Kaldırılan sayfanızın linki herhangi bir yerde kayıtlı olabilir. Bir kullanıcınız bu link vasıtasıyla ilgili sayfaya erişmek istediğinde sunucu klasik bir “sayfa görüntülenemiyor” mesajı verecektir.
Bu mesaj kullanıcınızı kaçıracak başka sitelere yöneltecektir. Bu klasik mesaj yerine kullanıcınıza yön veren ve sayfada kalmasını sağlayacak etkili bir 404 sayfası yapmanızı öneririz.[/vc_column_text][vc_column_text][vc_single_image image=”5822″ img_size=”full” img_link_large=”” img_link_new_tab=””][/vc_column_text][vc_column_text]
⦁ İçerik ve Özgünlük
Her konuda özgün olmamız gerektiğini söyleyerek konuya başlayalım. Metin içeriklerimizde, görsellerde ve aklınıza gelen her konuda özgün bir web sitesi her zaman başarıya ulaşacaktır. Unutmayalım ki arama motorları sayfa metinlerimize çok önem vermektedir. Öyle ki sitemizi arama motoru botlarının anlayabileceği en önemli yerimiz metin içeriklerimizdir. Burada bahsettiğimiz konu bol içerik değil! Konumuz ile tutarlı ve kaliteli içeriklerden bahsediyoruz.
Arama motorları için hazırlanmış içerikler değil! Kullanıcılarımızın okuyarak yararlanacağı içeriklerden bahsediyoruz. Aynen şuan ki okuduğunuz makalemiz gibi
Hergün içerik oluşturmak için uğraşmayın. Ayda bir içeriğinizi oluşturun ama gerçekten kullanıcı yararına ve kaliteli bir içerik oluşturun. Aynı zamanda site bütününüzün ve konunuzun çok dışına çıkmayın.
Metin içeriklerinizi sıkıcı düz bir yazı yerine, aralarda görsel ve videolar ile daha hareketli hala getirebilir, okunabilirliğini artırabilirsiniz.[/vc_column_text][vc_column_text]
Site Dışı Seo Teknikleri
[/vc_column_text][vc_column_text][vc_single_image image=”5823″ img_size=”full” img_link_large=”” img_link_new_tab=””][/vc_column_text][vc_column_text]Site içi SEO çalışmalarımızda bolca kaliteden bahsettik. Site dışı SEO ise popülerlik konusudur. Google sitemiz ile ilgili popülerlik araştırması yapmaktadır. İnsanların sitemizi birbirine tavsiye etmesi ve önermesi yani referans olması Google için bir popülerlik sinyalidir. Bu popülerlik konusu backlink olarak anlatılmaktadır. Ancak sadece backlink olmadığını da önden söyleyelim.
Backlink Nedir?
Backlink bir web sitesinin bir başka web sitesine referans bağlantı (link) vermesine diyoruz. Backlink konusu günümüzde çok hassas davranılması gereken bir konudur. İyi bir web sitesinin bize referans olması ve sitesinde bize link vermesi ne kadar faydalıysa, SPAM ya da kalitesiz bir web sitesinin tarafımıza link vermesi bir o kadar zararlıdır. Aynı zamanda ücret karşılığında satın alınan tüm linkler Google tarafından tespit edilebilmekte ve kısa süre içerisinde cezalandırılmaktadır. Dolayısıyla doğal yollardan sitemiz ile tutarlı referans bağlantılar kazanmamız gerekmektedir.
Doğal Yollardan Backlink Nasıl Alınır?
Öncelikle kaliteli içerikler ve kaliteli hizmetler sunuyor olmalıyız ki her kesimden web sitesi rahatlıkla bize referans olabilsin. Siz kalitesi düşük bir berber dükkanını arkadaşınıza önerir misiniz? Dolayısıyla kaliteli bir içeriğiniz varsa, bir web sitesi bu içeriğinizi yayınlamak ve size referans bağlantı vermek isteyecektir. Bu kapsamda networkünüzü genişletin. Sektörünüzdeki diğer firmalar ile rakip değil çözüm ortağı olmaya gayret gösterin. Böylelikle ortaklık kapsamında size referans bağlantı vereceklerdir.
Diğer Popülerlik Sinyalleri
Sadece link almaya odaklanmayın! Sitenizdeki bir içeriğin alıntılanması, markanızın bazı kaynaklarda geçmesi ve sosyal medyadaki konuşulurluğumuz bile Google için bir popülerlik sinyalidir. Sadece doğal oldun ve işi akışına bırakın.[/vc_column_text]